
Det kan vara dyrt att bli sjuk men svårt att få tid att ta hand om hälsan för att förebygga det. En av de främsta anledningarna till att jag planerar FIRE (och kanske många andra som siktar på FI också?) är att jag ganska snart efter att jag började jobba heltid insåg att det här är inte hållbart för mig i längden rent hälsomässigt, varken fysiskt eller psykiskt, trots att jag verkligen trivts på mitt jobb och med (de flesta av) mina arbetsuppgifter. Jag har t.ex. inte energin att motionera som jag borde. Men något som jag ändå kan mäkta med och som kan förebygga framtida hälsoproblem och stora utgifter är att ta noga hand om tandhälsan. Gå till hygienist regelbundet, tandtråda dagligen, skölj med munskölj efter lunchen, borsta med eltandborste.
http://www.tf.nu/nyhet/tandhalsan-och-sambandet-med-sjukdomar/
https://www.vardfokus.se/tidningen/2017/nr-3-2017-3/sjuk-mun-fara-for-hela-kroppen/
Citat från artikeln:
"Men faktum är att nästan halva befolkningen över 50 år i Sverige har någon grad av tandlossning, parodontit, den munsjukdom man börjat se som en riskfaktor för att utveckla andra sjukdomar.
— Starkast samband finns med diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Tandlossning verkar vara en bidragande faktor som hittills varit ignorerad, säger Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi vid Malmö högskola och Karolinska institutet.
/.../
Den långsamma, mångåriga, kroniska inflammation och infektion som pågår vid tandlossning verkar också öka risken för stroke och cancer. I tandköttsfickornas små sår svämmar bakterier och cytokiner från inflammationen ut i hela kroppens blodbana och påverkar organ och vävnader. Dessa mikroorganismer från munhålan har sedan hittats i plack i hjärtats kranskärl och i karotisartärerna på halsen.
Även reumatoid artrit och demens är heta forskningsområden. För reumatism diskuteras om en tandlossningsbakterie kan utlösa sjukdomen. Den har en unik egenskap att kunna citrinulera, förändra ett protein, vilket leder till den autoimmuna, ledförstörande reaktionen."